Wat is een sectionaaldeur?

Een sectionaaldeur is een type garagedeur dat is opgebouwd uit horizontale deurpanelen die tijdens het openen direct onder het plafond in de garage worden gehangen. Een sectionale garagedeur klapt tijdens het openen naar binnen toe, waardoor je de oprit volledig tot je beschikking hebt om bijvoorbeeld je fiets of auto te stallen.

Sectionaaldeuren zijn de afgelopen jaren enorm populair geworden, mede doordat veel mensen hun ouderwetse kanteldeur voor een sectionaaldeur hebben vervangen. De deuren zijn bijzonder goed geïsoleerd, hebben geen handvatten, zijn standaard elektrisch bedienbaar en leverbaar in vele kleuren en motieven. Welke uitstraling je ook wenst, er is altijd wel een sectionale garagedeur die bij je past.

Verschillen met een garage roldeur

Garage roldeuren worden vaak verward met sectionaaldeuren. Dat heeft te maken met het feit dat roldeuren en sectionaaldeuren er in de basis hetzelfde uitzien. Het verschil zit hem in het feit dat de deurpanelen van een roldeuren voor garages smaller zijn dan de deurpanelen van een sectionaaldeur.

Daarnaast worden de deurpanelen bij een garage roldeur opgerold in een opbergsysteem dat direct boven de opening van de garage wordt gemonteerd. Dat is dus ook de reden waarom de deurpanelen smaller zijn. Garage roldeuren zijn in minder verschillende kleuren en motieven verkrijgbaar dan sectionaaldeuren, maar in de basis zijn het dus allebei goede garagedeuren.

Wat is beter: een sectionaaldeur of roldeur?

Dat hangt af van wat je situatie is en waar je de garage voor wilt gaan gebruiken. Zo is een sectionaaldeur een goede keuze als je de garage als parkeerplaats gaat gebruiken. 

Maar als je de garage wilt gebruiken om zoveel mogelijk spullen in op te slaan, dan is een garage roldeur een betere keuze omdat de deurpanelen tijdens het openen niet de garage in gaan maar in een opbergbox boven de opening van de garage worden opgeborgen.

Het gaat dus met name om het gebruik van de garage en de beschikbare kleuren en motieven waarop je jouw keuze baseert. 

Bezoek een garagedeur specialist en laat je inspireren

om te bepalen of een sectionaaldeur of een roldeur het beste bij je past, adviseren we je om een garagedeur specialist te bezoeken. In de showroom kun je de twee verschillende deuren uitproberen en de mogelijkheden wat motieven en kleuren betreft bekijken. 

Ook prijstechnisch is het goed om de deuren naast elkaar te leggen. Vaak zijn garage roldeuren net wat goedkoper dan sectionaaldeuren. Maar het hangt er natuurlijk vanaf in welke uitvoering je de deur koopt of dat voor jou ook geldt. 

Nog een laatste tip: beperk je in het oriëntatieproces niet tot één garagedeur specialist. Het is beter om er enkele te bezoeken en bij allemaal een prijsopgave aan te vragen. Op die manier krijg je een goed beeld van wat een marktconforme prijs is en kun je de aanbiedingen met elkaar vergelijken op aspecten zoals accessoires en services. Succes!